24 Apr

Mikä on Remiumin DNA?

Nokian Neulomon innovaatio on valmis, värjätty Remium-neulossekoite, jossa on hyödynnetty puukuitua ja vaateteollisuuden leikkuujätepuuvillaa sisältävää Refibra™-kuitua. Kuitu on kehrätty langaksi Euroopassa, kehitetyt neulokset on neulottu Orivedellä ja niiden värjäys, painaminen ja muu käsittely tapahtuu Nokian Neulomolla.

Nokian Neulomon käyttämät puupohjaisten kuitujen tuotantoprosessit ovat suljettuja, jolloin valmistuksen ympäristökuormitus on vähäinen. Yrityksen tavoitteena on vaiheittain lisätä kierrätetyn materiaalin osuutta nyt käytetystä. Avasimme Remium-neulossekoitteen DNA:n.

Refibra™-kuitu pohjautuu puuhun ja vaateteollisuuden leikkuujätepuuvillaan. Uusi kuitu on itävaltalaisen kuituvalmistaja Lenzingin innovaatio. Refibra™ on yksi ensimmäisistä tuotantomittakaavassa käytettävissä olevista, osin tekstiilijätteen kierrätykseen perustuvista kuiduista. Puuvillaan verrattuna puukuidut tarvitsevat 78 % vähemmän viljelysmaata ja säästävät 95 % vettä.

***

Puuvilla on puuvillakasvin siemenistä valmistettavaa luonnonkuitua. Puuvilla kerätään puuvillapelloilta, karstataan ja kehrätään kuiduksi. Puuvillan viljely ja valmistus vaatii paljon vettä ja lisäksi sen valmistusprosesseissa aina viljelystä lopputuotteeseen käytetään paljon kemikaaleja. Luomupuuvillan tuotannossa ei käytetä perinteisen puuvillan tavoin lainkaan keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita, mutta kuidun tuottamiseen langaksi, siitä kankaaksi ja lopulta vaatteeksi voidaan käyttää kemikaaleja eri vaiheissa. Myös luomupuuvillan viljely vaatii runsaasti vettä.

Puuvilla on tunnultaan pehmeää ja materiaalin pinnan viimeistyksellä tuntua voidaan muuttaa halutun laiseksi. Puuvillan kosteudenimukyky on hyvä, mutta se on huono lämmöneriste, sillä kuitu on kihara eikä siinä ole eristäviä ilmakerroksia.

***

Modaali on viskoosin kaltainen puupohjainen selluloosamuuntokuitu, jonka raaka-aineena voidaan käyttää muun muassa eukalyptusta, pyökkiä, koivua, kuusta tai bambua. Ominaisuuksiltaan se on kuitenkin viskoosia lujempaa ja pitää paremmin muotonsa. Tästä johtuen modaali muistuttaakin ominaisuuksiltaan ennemmin puuvillaa.

Modaali on tunnultaan miellyttävän pehmeää ja hengittävää, eikä se hyvän kosteudenimukykynsä vuoksi sähköisty helposti. Toisaalta modaali on helposti rypistyvää, mikäli sitä ei ole käsitelty siliäväksi. Modaalia käytetään usein sekoitteissa muiden kuitujen, kuten puuvillan, kanssa.

Valmistusmenetelmät ovat hyvin samanlaiset kuin viskoosilla – sen tuottaminen on paljon energiaa ja kemikaaleja  vaativa monimutkainen prosessi.

***

Elastaani on yksi käytetyimmistä synteettisistä kuiduista ja se on kehitetty tuomaan tekstiiliin joustavuutta. Elastaani tunnetaan myös kauppanimellään lycra. Elastaania käytetään vain muihin kuituihin yhdistettynä, sillä kuituna se palautuu nopeasti entiseen pituuteensa. Käytössä elastaani on kuitenkin herkkä; muun muassa auringonvalo, silitysraudan lämpö, merivesi ja huuhteluaine haurastuttavat elastaania.

Synteettiset kuidut ovat tekokuituja, ja ne valmistetaan teollisesti öljyteollisuuden pienmolekyylisistä lähtöaineista. Kuitujen ominaisuuksia voidaan muuttaa lisäaineiden avulla tai kuitujen rakenteita muuttamalla valmistusprosessin aikana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *