23 Mar

Seksuaalioikeuksia ei saa pitää itsestäänselvyytenä saati pysyvinä

Suomalaisessa kaurapuuronvärisessä arjessa tulee harvoin pohdittua seksuaalioikeuksia. Useille meistä ne kuuluvat samaan itsestäänselvyyksien sarjaan kuin puhdas juomavesi tai aamulla pysäkille kurvaava bussi. Jos kuitenkin vesijohtovesi pannaan käyttökieltoon ja lakko pysäyttää joukkoliikenteen, seuraa vähintäänkin hämmennys ja pahimmillaan kaaos. Yhtälailla jos seksuaalioikeutemme otettaisiin meiltä pois, lakkaisi elämämme sellaisena kuin nyt siitä nautimme olemasta.

***

Olen 40-vuotias suomalaisnainen. Olen parisuhteessa ja toiveammatissa, on omakotitalo, pihassa farkku ja sohvalla noutaja. Koen eläväni hyvää elämää, jossa saan toteuttaa itsenä täydellä potentiaalilla, ainakin niinä päivinä, kun huvittaa. Huomaan toistuvasti ajattelevani, että monet saavutuksistani ovat oman työni tuloksia ja tahdon asioita. On ylellistä voida ajatella näin. Eittämättä työtäkin on tarvittu, mutta seksuaalioikeudet ja muut ihmisoikeudet ovat mahdollistaneet sen, että olen ylipäätään voinut ottaa potentiaalini käyttöön.

Seksuaalioikeudet ovat näkyneet omassa arjessani aina. Osasin varautua murrosikään ja opin seksitaudeista, ehkäisystä, seksuaalisuuden moninaisuudesta sekä turvataidoista, koska sain jo alakoulusta alkaen seksuaaliopetusta. Sain tietoja, joiden pohjalta osasin toimia ja pitää itsestäni huolta.

Olen saanut päättää itse, alanko seurustella, koska ja kenen kanssa. Olen voinut purkaa onnettoman suhteen ja aloittaa uuden paremman. Olen voinut pitää lähtökohtana sitä, ettei parisuhteissani ole väkivaltaa ja niissä vallitsee tasa-arvo. Olen voinut valita, haluanko lapsia vai en ja harrastanko seksiä ihan vain nautinnon vuoksi. Ehkäisyneuvontaa on ollut helppo saada ja kortsuja on saanut nopeasti vaikka maitokaupasta.

Olen voinut ilmaista sukupuoltani ja seksuaalista suuntautumistani niin kuin olen halunnut ja on tuntunut oikealta. Olen uskaltanut ja voinut ottaa kantaa, osallistua mielenosoituksiin ja vaatia oikeudenmukaisuutta.

***

Tämä kaikki, mikä minulle on itsestään selvää, on monelle pelkkä haave, jos edes sitä. Maailma on kaukana valmiista ja me Väestöliitossa teemme töitä sen eteen, että seksuaalioikeudet, niin Suomessa kuin muualla maailmassa, toteutuisivat yhä paremmin, laajemmin ja kaikki tavoittaen.

Meidän sanomamme on, että seksuaalioikeudet kuuluvat kaikille. Toimimme sen puolesta, että seksuaalikasvatus vastaisi aina vain paremmin nuoren tietotarpeisiin tässä moninaisessa, digitaalisessa, muuttuvassa maailmassa. Yli kymmenen vuotta olemme vaatineet Suomessa nuorille maksutonta ehkäisyä, jotta ehkäisyn hinta ei olisi kellekään esteenä pitää itsestään huolta. Haluamme poistaa epäinhimillisen, ihmisoikeuksia rikkovan translain. Annamme apua ja tukea seksuaalista väkivaltaa kokeneille ja kaikille keinoja ennaltaehkäistä seksuaalisia rajanylityksiä.

Me koulutamme vuosittain satoja asiantuntijoita, istumme samoissa pöydissä valtakunnantason poliitikkojen kanssa, kohtaamme palveluissamme ja tapahtumissamme tuhansia ihmisiä. Väestöliiton viestit tavoittavat vuosittain miljoonia.

Seksuaalioikeuksien eteen on tehty paljon töitä, taisteltu vuosikymmenten ajan ja tämä taistelu jatkuu, sillä saavutettua tilaakaan ei pidä pitää itsestään selvänä, saati pysyvänä.

Tätä työtä on tehty Väestöliitossa jo 76 vuotta. Olemme ylpeästi osa tätä ketjua. Meitä ei haittaa, jos kaurapuuroarjessa seksuaalioikeuksia ei tule mietittyä. Se kertoo, että olemme tehneet jotain oikein.

 

Miila Halonen // asiantuntijalääkäri, Väestöliitto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *